28/1/11

ΕΡΓΑΣΙΑ

Πακέτο στήριξης επιχειρήσεων 1,6 δις. Ευρώ
Από την επόμενη εβδομάδα μέχρι το τέλος του 2011 θα δοθεί το πρώτο πακέτο για την άμεση στήριξη των επιχειρήσεων, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και το πρόγραμμα «JEREMIE», το οποίο θα διοχετευθεί στην αγορά μέσω ευνοϊκών δανείων από τις τράπεζες, ανακοίνωση χθες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ.Χρυσοχοΐδης. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, το ελληνικό δημόσιο θα εγγυηθεί για δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τις ελληνικές τράπεζες, εφόσον αυτές δεσμευθούν ότι θα συμμετέχουν στις προκηρύξεις του Ταμείου Επιχειρηματικότητας και του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, ώστε να δημιουργηθεί ρευστότητα στην αγορά και να αναθερμανθεί η οικονομία.

Κατασχέσεις σε οφειλέτες του ΟΑΕΕ
Με διαδικασίες εξπρές θα επιβάλλονται οι κυρώσεις προς όσους οφείλουν στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Σε πρώτη φάση στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες εισφορές, οι οποίες κινδυνεύουν με παραγραφή.

Στο τραπέζι η πρόταση για επαναγορά χρέους, λέει ο Γ. Παπακωνσταντίνου
Στο τραπέζι των -ανεπίσημων- συζητήσεων που γίνονται αυτή την περίοδο στην Ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους είναι και το θέμα της επαναγοράς ελληνικού χρέους, όπως είπε σήμερα από το Νταβός της Ελβετίας ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου. Αξίζει να συζητηθεί ότι η ιδέα να επαναγοράσει η Ελλάδα το χρέος της σε τιμή κατώτερη της ονομαστικής, δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με το Reuters.  Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: «Για να γίνει αυτό χρειάζονται χρήματα και έτσι είναι μία ιδέα που συζητείται, όχι επισήμως [...] Η ιδέα, όπως και άλλες, αξίζει κάποια συζήτηση».

 

Στα 12 δισ. ευρώ η εµφανής φοροδιαφυγή υποστηρίζει η Alpha Bank

Την εκτίμηση ότι η εµφανής φοροδιαφυγή ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 12 δισ. ευρώ ή το 4,8% του ΑΕΠ, διατυπώνουν οι αναλυτές της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ιδρύματος. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, από το σύνολο των 12 δισ. ευρώ, τα 5 δισ. ευρώ προέρχονται από τον ΦΠΑ και 7 δισ. ευρώ από την απόκρυψη φόρων εισοδήµατος και ακινήτων.