24/1/11

Κοιμηθείτε ήσυχοι η χώρα προχωρά ………

Αναβολή των επιμελητηριακών εκλογών για τα τέλη Δεκεμβρίου
Την αναβολή των Επιμελητηριακών εκλογών για τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδης. Μιλώντας σε παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, ο κ. Χρυσοχοΐδης γνωστοποίησε ότι μετά από αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, οι εκλογές θα μετατεθούν για τα τέλη του χρόνου. Στην πολύωρη συνάντηση που είχε ο κ. Χρυσοχοίδης με τους φορείς της πόλης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι στις 15 Μαρτίου αναμένεται η πρώτη προκήρυξη επενδυτικών σχεδίων του νέου επενδυτικού νόμου, προϋπολογισμού 2 δις ευρώ και τον Οκτώβριο τελικά θα ακολουθήσει η δεύτερη προκήρυξη ισόποσου προϋπολογισμού, ενώ ο προϋπολογισμός των χρηματοδοτήσεων της Ε.Ε. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα παραμείνει στις 500.000 ευρώ για το 2011.

Στην περαίωση επιτηδευματίες και ατομικές επιχειρήσεις με ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ
Σε ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις με ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ αναμένεται να επεκταθεί η ρύθμιση για την περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών χρήσεων. Η επέκταση της ρύθμισης θα προβλέπεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να συμπεριλάβει στην ευνοϊκή ρύθμιση της περαίωσης των ανέλεγκτων χρήσεων 2000 - 2009 και τους εν λόγω επιτηδευματίες και νομικά πρόσωπα, σε μια προσπάθεια να αυξήσει περαιτέρω τα δημόσια έσοδα. 

«Fast track» στις άδειες επαγγελμάτων και ίδρυση επιχειρήσεων
Σε απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται για την έκδοση επαγγελματικών αδειών και την ίδρυση επιχειρήσεων στοχεύουν οι αλλαγές που προωθούνται στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2011. Mε σχετική απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Γ.Ραγκούση οι δημόσιες υπηρεσίες θα υποχρεούνται σε έκδοση τελικών πράξεων για την άσκηση επαγγέλματος μέσα σε 50 ημέρες από την υποβολή των δικαιολογητικών.  Εάν δεν συμβεί αυτό στο διάστημα των 50 ημερών, η αίτηση εγκρίνεται σιωπηρά και θα θεωρείται ότι η άδεια έχει χορηγηθεί, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Στόχος είναι μεταξύ άλλων η μείωση όχι μόνο της γραφειοκρατίας αλλά και της διαφθοράς στο δημόσιο, με την έμμεση «κατάργηση» του «γρηγορόσημου».

Κατακλυσμός «ερωτημάτων» εργοδοτών στο ΣΕΠΕ για τις επιχειρησιακές συμβάσεις
Πάνω από 1.000 επιχειρήσεις έχουν απευθυνθεί στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ζητώντας «διευκρινίσεις» για την διαδικασία σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων, βάσει του νόμου που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο, εξέλιξη που προϊδεάζει για επερχόμενη «έκρηξη» ειδικών ΕΣΣΕ. Στην αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ έχουν απευθυνθεί για διευκρινίσεις επί του ζητήματος επιχειρήσεις από τη Βόρεια Ελλάδα, την Ηλεία και την ευρύτερη βιομηχανική ζώνη της Δυτικής Ελλάδας.
Παράλληλα, στο Πρωτοδικείο έχουν κατατεθεί πάνω από 600 αιτήσεις για δημιουργία εργοστασιακών σωματείων σε επιχειρήσεις χωρίς εκπροσώπηση -κίνηση που ερμηνεύεται επίσης ως «προετοιμασία» διαπραγματεύσεων για τη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων.

Έρχεται η οικονομική αστυνομία
Στη σύσταση Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχωρά άμεσα η κυβέρνηση με την κατάθεση στο Συμβούλιο Επικρατείας του σχετικού σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος. Οι δύο υπηρεσίες θα έχουν πανελλαδική εμβέλεια, θα υπάγονται στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με 242.650 ευρώ για το 2011 και 212.000 για το 2012.