14/2/11

ΕΡΓΑΣΙΑ

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

ΤτΕ: Επιβάρυνση της πιστωτικής επέκτασης το Νοέμβριο
Στο 6,9% επιβραδύνθηκε η συνολική πιστωτική επέκταση στη χώρα σε ετήσια βάση το Νοέμβριο, έναντι του αναθεωρημένου 7,1% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).  Η χρηματοδότηση της γενικής κυβέρνησης ανήλθε στο 38,6% από 37,3% τον Οκτώβριο, ενώ τα δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά υποχώρησαν στο 0,4% από 1%.

Υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με… παράταση
Παράταση στο ραντεβού με την εφορία γύρω στο ένα 15νθήμερο, εξετάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, που για πρώτη φορά, φέτος, θα τις υποβάλλουν υποχρεωτικώς ηλεκτρονικά. Αντί για την 1η Μαρτίου, το υπουργείο εξετάζει την έναρξη υποβολής των δηλώσεων για επαγγελματίες και επιχειρήσεις γύρω στις 15 Μαρτίου. Κι αυτό, καθώς η μαζική τους υποβολή φέτος μέσω του Taxisnet  γίνεται για πρώτη φορά, και η παράταση θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να προλάβουν να οργανωθούν καλύτερα οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

 

Κυβερνητικό σχέδιο για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Σχέδιο δράσης για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με τον τίτλο «Business Friendly Greece» θα παρουσιάσει τις επόμενες εβδομάδες η ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Οι ελεγκτές του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν έχουν ήδη ζητήσει την τροποποίηση της νομοθεσίας με στόχο τον περιορισμό των φορολογικών εμποδίων σε συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, όπως η μη μεταφορά συσσωρευμένων ζημιών μαζί με την επιχείρηση και ο πολύπλοκος υπολογισμός των υπερβολικών κερδών (Ν. 3522/2006 άρθρο 11) κατά τη μεταβίβαση εταιρειών. Ακόμη, έχουν ζητήσει την απλοποίηση της διαδικασίας τελωνειακής εκκαθάρισης των εξαγωγών και εισαγωγών και δυνατότητα εκκαθάρισης φορτίων σε μεγάλες επιχειρήσεις ή βιομηχανικές περιοχές αντί των τελωνείων και την κατάργηση της απαίτησης για εγγραφή στο μητρώο εξαγωγέων του εμπορικού επιμελητηρίου για την απόκτηση πιστοποιητικού προέλευσης.

Αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ έως το 2015 και εγγυήσεις 30 δισ. για τις τράπεζες ζητάει η τρόικα
Αποκρατικοποιήσεις μαμούθ 50 δισ. ευρώ έως το 2015 και πρόσθετες εγγυήσεις για τις τράπεζες ύψους 30 δισ. ευρώ ζητάει η τρόικα. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει τα πλάνα της και να προχωρήσει εκτός από τις ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ και τραπεζών στην πώληση δημόσιας ακίνητης περιουσίας, εκτιμούν οικονομικοί παράγοντες. Με αυτό τον τρόπο, τόνισε ο τοποτηρητής του ΔΝΤ στην Αθήνα Μπομπ Τραπ, η Ελλάδα θα μπορέσει να επαναγοράσει το χρέος της. Πάντως, μένουν ακόμα πολλά να γίνουν, αφού, σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της τρόικας, η δημοσιονομική προσαρμογή θα έχει ολοκληρωθεί το 2014.