4/5/11

ΕΡΓΑΣΙΑ

Παράταση προθεσμίας για υποβολή φορολογικών δηλώσεων
Aπό τις 17 Μαΐου, αντί από σήμερα, θα αρχίσουν να εκπνέουν, ανάλογα με το ΑΦΜ του φορολογούμενου, οι προθεσμίες για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης στην εφορία (ή ταχυδρομικά) από μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ για όσους επιλέξουν να την υποβάλουν ηλεκτρονικά η καταληκτική ημερομηνία είναι η 15η Ιουνίου, ανεξαρτήτως ΑΦΜ. Πολλές προθεσμίες πάντως έχουν παραταθεί λόγω των προβλημάτων στο TAXISnet και το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε αναλυτική ανακοίνωση με όλες τις καταληκτικές ημερομηνίες.

Μετά το καλοκαίρι η κατάργηση των φοροαπαλλαγών
Μετά το καλοκαίρι θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων θα προβλέπει τη χορήγηση φοροαπαλλαγών βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι φορολογούμενοι με εισοδήματα μεγαλύτερα των 55.000 ευρώ να εξαιρεθούν από το 80% των φοροαπαλλαγών. Βάσει πρόσφατης καταγραφής οι 980 φοροαπαλλαγές που δίνονται σε 900 διαφορετικές κατηγορίες φορολογουμένων κοστίζουν στον προϋπολογισμό περίπου 8 δισ. ευρώ ετησίως.

Άνοδο των τιμών στην ευρωζώνη δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για το Μάρτιο
 Σημαντική αύξηση στις τιμές παραγωγού καταδεικνύουν τα στοιχεία της Eurostat για την ευρωζώνη τον Μάρτιο. Οι εργοστασιακές τιμές προϊόντων (εκτός του κλάδου κατασκευών) αυξήθηκαν κατά 6,7% σε ετήσια βάση και κατά 0,7% σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση σε 12μηνη βάση, η οποία ενισχύει τους φόβους για «άλμα» του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.  Στην Ελλάδα οι αντίστοιχες αυξήσεις τιμών παραγωγού το Μάρτιο ήταν σε μηνιαία και ετήσια βάση 1,5% και 8,1% αντιστοίχως.