6/5/11

ΝΕΑ - ΕΡΓΑΣΙΑ

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Αδειοδότηση των επιχειρήσεων από τα επιμελητήρια
Δραστική αλλαγή του μοντέλου αδειοδότησης των βιομηχανικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων με στόχο την επιτάχυνση και απλούστευση των διαδικασιών, αλλά και την ελαχιστοποίηση των απαιτούμενων αιτήσεων και δικαιολογητικών προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, χθες, στη Βουλή από τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοίδη.  Το νομοσχέδιο  εισάγει για πρώτη φορά τη δυνατότητα αδειοδότησης των επιχειρήσεων από τα επιμελητήρια. Στόχος είναι η αποσυμφόρηση της περιφερειακής διοίκησης και η διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Πιέσεις από την τρόικα για μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις
Μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, µε ελαστικά ωράρια και αύξηση από τα δύο χρόνια στα τρία για τις συµβάσεις ορισµένου χρόνου ζητά η τρόικα για τον ιδιωτικό τοµέα. Στον ιδιωτικό τομέα καταγράφεται ήδη µείωση αποδοχών έως και 20% µε έκρηξη των ατοµικών συµβάσεων εργασίας και περικοπή των αποζηµιώσεων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η τρόικα έβγαλε «κίτρινη κάρτα» για τη µη επέκταση των επιχειρησιακών συµβάσεων εργασίας, ενώ ζήτησε πλήρη µελέτη για το κόστος εργασίας. Επίσης συµφωνήθηκε η λήψη µέτρων µε στόχο τη δραστική µείωση του χρόνου που απαιτείται για την σύσταση επιχειρησιακού σωµατείου, που σήµερα φθάνει τους 8 - 10 µήνες.

 

NGBI 500:  Απολύσεις σχεδιάζει μία στις τέσσερις επιχειρήσεις

Σημαντική άνοδο του ποσοστού ανεργίας, μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα, προοιωνίζει η πρόθεση των Βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών να προχωρήσουν σε απολύσεις το Μάιο, όπως προκύπτει από τις μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις του δείκτη Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500), τον Απρίλιο. Το 36% των επιχειρηματιών δήλωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει σε απολύσεις το μήνα που διανύουμε, έναντι του 22% τον περασμένο Μάρτιο και του 24% τον Απρίλιο του 2010.