12/5/11

ΕΓΡΑΣΙΑ

Πέμπτη 12 Μαΐου 2011
 
Εκτός στόχων το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο τετράμηνο 

Eκτός στόχων κινήθηκε ο προϋπολογισμός το α' τετράμηνο του έτους, με το έλλειμμα να διογκώνεται στα 7,235 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 6,924 δισ. ευρώ και παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση αύξηση 13,6%. Η αρνητική αυτή εξέλιξη οφείλεται κυρίως στην υστέρηση των εσόδων, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 14,46 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 9,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και απέχοντας κατά 1,9 δισ. ευρώ από τους στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση μαζί με την τρόϊκα. Στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη ύφεση αποδίδει κυρίως το υπουργείο την υστέρηση των εσόδων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το ΑΕΠ μειώθηκε σε ποσοστό μεταξύ 5%-5,5% το πρώτο τρίμηνο και τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν αύριο. Πλέον η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ, αφού εκτός από τη σημαντική υστέρηση στα έσοδα, μικρή υπέρβαση παρουσίασαν και οι δαπάνες.
 
Παρουσιάζεται το Ζάππειο ΙΙ 


Σε εξέλιξη είναι η παρουσίαση της επικαιροποιημένης πρότασης της ΝΔ σχετικά με την έξοδο της χώρας από την κρίση. Μεταξύ των προτάσεων του Ζάππειου ΙΙ είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών, του ΦΠΑ από το 23% στο 19%, από το 13% στο 9%, ενώ όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς προτείνεται ο ΦΠΑ για το τουρισμό να κατέβει στο 4,5% και ο συντελεστής για τα κέρδη των επιχειρήσεων να διαμορφωθεί στο 15%. Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει να καταργηθεί σε δύο χρόνια ο επιπλέον ΦΠΑ που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση στα καύσιμα. Στο Ζάππειο ΙΙ προτείνεται η κατάργηση των φόρων επί τρίτων, η κατάργηση του «πόθεν έσχες» για την κατοικία, ενώ απορρίπτεται τυχόν αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες. Στο μεταξύ,  πρόταση της ΝΔ είναι να πραγματοποιηθούν έλεγχοι «πόθεν έσχες» για όσους διετέλεσαν υπουργοί από το 1974.

 

Στα 87,9 δισ. ευρώ υποχώρησε η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ τον Μάρτιο

Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ υποχώρησε κατά 2,8% στα τέλη Μαρτίου, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Τα δάνεια σε ευρώ προς τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα ζώνης ευρώ σχετιζόμενα με πράξεις νομισματικής πολιτικής διαμορφώθηκαν στα 87,9 δισ. ευρώ, έναντι 90,4 δισ. ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου.