2/2/11

ΕΡΓΑΣΙΑ

Έρευνα ΒΕΘ: Σε χειμέρια νάρκη τα συναφή με την οικοδομή επαγγέλματα
Ένα μήνα περιθώριο ζωής εκτιμούν ότι έχουν, βάσει του ανεκτέλεστου έργου τους, τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης που δραστηριοποιούνται σε συναφή επαγγέλματα με τον κλάδο της οικοδομής. Την ίδια ώρα οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις του χώρου είδαν το 2010 το τζίρο τους να συρρικνώνεται, ενώ επτά στις δέκα εκτιμούν ότι θα καταγράψουν περιορισμό εσόδων και την τρέχουσα χρονιά. Μάλιστα οκτώ στους δέκα επιχειρηματίες σε μία απέλπιδα προσπάθεια να ενεργοποιήσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών έχουν προχωρήσει σε μειώσεις τιμών, κατά μέσο όρο 21,5%.Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που εκπόνησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ). Η έρευνα με θέμα «Οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις – μέλη του Επιμελητηρίου που δραστηριοποιούνται στο χώρο της οικοδομής» που παρουσιάστηκε σήμερα, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 405 επιχειρήσεων - μελών του ΒΕΘ και σε 300 νοικοκυριά το διάστημα από τις 25 έως τις 27 Ιανουαρίου.

ΤτΕ: Αρνητική πιστωτική επέκταση τον Δεκέμβριο
Σε αρνητικό έδαφος “γύρισε” ο ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα τον Δεκέμβριο του 2010.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης μειώθηκε κατά 0,2% τον Δεκέμβριο του 2010 όταν τον Νοέμβριο του 2010 είχε αυξηθεί κατά 0,4%.  Η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις παρουσίασε το Δεκέμβριο του 2010 θετική καθαρή ροή 488 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης υποχώρησε στο 1,0%. Συνολικά ο δανεισμός των επιχειρήσεων πέρυσι τον Δεκέμβριο ανήλθε στα 123 δις. ευρώ, όταν των ιδιωτών έφτασε στα 117,8 δις. ευρώ.

Στο 12,9% η ανεργία το γ΄ τρίμηνο του 2010
Στο 12,9% κινήθηκε η ανεργία στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο του 2010 βάσει των στοιχείων που έδωσε η Eurostat. Σε υψηλότερα επίπεδα (16,6%) κινήθηκε η ανεργία στις γυναίκες καταγράφοντας αύξηση της τάξης τριών ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στους νέους κάτω των 25 ετών η ανεργία κινείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (όπως και στις γυναίκες) φτάνοντας το τρίτο τρίμηνο του 2010 το 33,4%, ποσοστό που ήταν το τρίτο υψηλότερο στις χώρες της Ε.Ε. μετά την Ισπανία και τη Σλοβακία. Σε ετήσια βάση καταγράφηκε αύξηση της ανεργίας των νέων κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες.