17/5/11

Επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων με τη διάθεση του 10% του ΟΤΕ τον Ιούνιο
Yπό τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας η κυβέρνηση επισπεύδει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο ξεχωρίζει η διάθεση του 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, ακόμα και εντός του Ιουνίου.
Βάσει της συμφωνίας Δημοσίου - DT, το 2008, η ελληνική πλευρά μπορεί ως το τέλος του 2011 να πουλήσει το 10% με υπερτίμημα 15% σε σχέση με την μέση σταθμισμένη τιμή της μετοχής, όπως αυτή θα διαμορφωθεί 20 ημέρες πριν από την ενημέρωση της DT για τη συναλλαγή. Αν η συναλλαγή δεν γίνει ως το τέλος του έτους, τότε παύει η υποχρέωση καταβολής υπερτιμήματος, ενώ από τις αρχές του 2012 η Deutsche Telekom θα μπορεί να αγοράσει μετοχές μέσω του Χρηματιστηρίου.

 

Στο 3,7% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο

Μείωση από 4,3% σε 3,7% σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο σε σχέση με το Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν χθες  στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 2,7% το Μάρτιο σε 2,8% τον Απρίλιο, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 1,6%. Την ίδια περίοδο, στην ΕΕ ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 3,1% σε 3,2%, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2,1%.

 

Άλμα 30% στις ακάλυπτες επιταγές στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου

Σημαντική άνοδο που έφτασε το 30% σε ετήσια βάση κατέγραψαν οι ακάλυπτες επιταγές στο α' τετράμηνο της φετινής χρονιάς, ξεπερνώντας τα 655 εκατ. ευρώ. Η ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία, περιορίζοντας το τζίρο των επιχειρήσεων και τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών, οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα τις αθετήσεις πληρωμών. Συνολικά, την υπό εξέταση περίοδο (Ιανουάριος – Απρίλιος 2011) τα «φέσια» προσέγγισαν τα 736 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 28% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Τον Απρίλιο, η αξία των επιταγών που σφραγίστηκαν διαμορφώθηκε στα 137,79 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 16% σε μηνιαία βάση, ενώ σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο παρέμεινε αμετάβλητη.

Από Ιούνιο η φοροκάρτα
Εντός του Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου της «φοροκάρτας», με την οποία οι φορολογούμενοι θα απαλλαγούν από τη συλλογή αποδείξεων για να χτίζουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Όπως προβλέπεται σε απόφαση του υπουργείου Οικονομικών η χρήση της φοροκάρτας θα είναι προαιρετική και δεν θα περιέχει κανένα προσωπικό στοιχείο των φορολογούμενων ώστε να μην υπάρχει ένσταση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η φοροκάρτα θα καταγράφει απευθείας όλες τις αγορές των φορολογούμενων και θα δίνει τη δυνατότητα στην εφορία να ελέγχει online τον τζίρο των επιχειρήσεων και τον ΦΠΑ που οφείλουν να αποδίδουν.