17/2/11

ΕΡΓΑΣΙΑ

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΒΕΘ: Ζητά κατάργηση της ποινικοποίησης λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής των εισφορών στον ΟΑΕΕ
Κατάργηση της ποινικοποίησης λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) ζητά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) με επιστολή του προς το διοικητή του Οργανισμού  Γεράσιμο Βουδούρη. Παράλληλα το ΒΕΘ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την επιδείνωση της ταμειακής κατάστασης και το μέλλον του ΟΑΕΕ.  Η βασική συνιστώσα των θέσεων του ΒΕΘ, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, κινείται στους παρακάτω άξονες: εξοικονόμηση πόρων από τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, έλεγχος και περιορισμός των ιατροφαρμακευτικών δαπανών, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας με ορθή εκμετάλλευση των ακινήτων και επανεκτίμηση κάθε περιττής και απρόσκοπτης δαπάνης, καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής με σταδιακή μείωση των εισφορών.
Το ΒΕΘ συμμεριζόμενο την αγωνία των μελών του προτείνει:
- Να υπάρχει μόνιμη και διαρκής ρύθμιση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ  με απόφαση του διοικητή.
- Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που θα ισχύσει για το ΙΚΑ, σε εφαρμογή της κάρτας εργασίας από 1 Ιουλίου 2011, να επεκταθεί και στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, εφόσον προκαταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές του διμήνου.
- Ενεργοποίηση του μέτρου ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για δύο χρόνια στους αυτοαπασχολούμενους που είχαν αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.
- Επέκταση του δικαιώματος αναγνώρισης πλασματικού  χρόνου  ανατροφής παιδιών και για τις ασφαλισμένες μητέρες στον ΟΑΕΕ, όπως ισχύει για τις ασφαλισμένες στο ΙΚΑ.
- Η καταβολή της σύνταξης να γίνεται και σε όσους οφείλουν εισφορές έως τρία έτη, οι οποίες θα παρακρατούνται από το ποσό της σύνταξης σε ποσοστό 30% του ύψους  της σύνταξης και μέχρι την αποπληρωμή τους.

Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΑΕΕ
Στο μεταξύ, από την πλευρά του ο διοικητής του ΟΑΕΕ που ήταν ομιλητής  σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε το ΒΕΘ επισήμανε ότι εντός των επόμενων ημερών θα τρέξει η διαδικασία ηλεκτρονικού υπολογισμού σύνταξης των ασφαλισμένων που προέρχονται από το ΤΕΒΕ, κι αυτό γιατί το εν λόγω ταμείο διαθέτει προχωρημένη μηχανογράφηση. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Βουδούρης στην επίτευξη πλεονάσματος ύψους 30 εκατ. ευρώ. Ωστόσο τόνισε χαρακτηριστικά ότι «τα προβλήματα δεν λύθηκαν. Είναι πολλά και διαχρονικά. Για το λόγο αυτό λαμβάνονται δύσκολα μέτρα».  Σύμφωνα με τον κ. Βουδούρη από το σύνολο των 850.000 ασφαλισμένων του ταμείου, οι 250.000 δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους. «Είναι ευθύνη μας να πεισθούν να πληρώσουν, αλλά εξίσου ευθύνη μας είναι και οι υπόλοιποι οι οποίοι είναι συνεπείς» ξεκαθάρισε ο κ. Βουδούρης και συμπλήρωσε πως «για αυτό το 60% των ασφαλισμένων αποφασίσαμε να μην γίνει αύξηση στις εισφορές τους για την τριετία 2011 – 2013, όταν τα προηγούμενα χρόνια ετησίως είχαμε μια επιβάρυνση της τάξης του 8%. Για τα άτομα αυτά δίδεται η δυνατότητα να προκαταβάλουν εισφορές έως ένα 6μηνο και να απολαμβάνουν έκπτωση σε ποσοστό 10%».

Εγκρίνεται σήμερα το φορολογικό νομοσχέδιο από το υπουργικό συμβούλιο
Το φορολογικό νομοσχέδιο και οι τροποποιήσεις στο νόμο περί ευθύνης υπουργών βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του σημερινού υπουργικού συμβουλίου. Οι υπουργοί θα αποφασίσουν για την έγκριση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου Οικονομικών», στο οποίο προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για τη φοροδιαφυγή.  Το υπουργείο Οικονομικών έχει καταλήξει σε μέτρα όπως η δημοσιοποίηση λίστας φοροφυγάδων, ο ορισμός οικονομικού εισαγγελέα και η εφαρμογή αυτόφωρης διαδικασίας σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής από ΦΠΑ.  Επίσης, θα δίνονται στη δημοσιότητα ονόματα οφειλετών του Δημοσίου με χρέη άνω των 150.000 ευρώ για πάνω από ένα έτος.

Αλαλούμ με τα δημοτικά τέλη για τους ημιυπαίθριους χώρους
Kανένας φόρος δεν επιβάλλεται αναδρομικά λόγω της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων, διευκρίνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ.Ντόλιος, σε δηλώσεις του μετά την αναστάτωση που δημιουργήθηκε από την εγκύκλιό του για τους ημιυπαίθριους. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, δεν υπάρχει αναδρομική επιβολή φόρων (ΤΑΠ, ασφαλιστικές εισφορές κ.τλ.), αλλά παραμένει μόνο το δικαίωμα των δήμων να συνυπολογίζουν στο εξής τους ημιυπαίθριους στα ανταποδοτικά τέλη μέχρι και σε βάθος πενταετίας. Η σύγχυση προκλήθηκε από εγκύκλιο του κ. Ντόλιου που προέβλεπε την αναδρομική επιβολή δημοτικών τελών από τους ιδιοκτήτες των ημιυπαίθριων και άλλων χώρων που έχουν αλλάξει χρήση, εφόσον δεν είχαν δηλώσει ακριβώς τα τετραγωνικά τους μέτρα στην έκταση του ακινήτου, σε αντίθεση με όσα προβλέπει η νομοθεσία περί τακτοποίησής τους, αλλά και με τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ ότι δεν θα υπάρξει καμία τέτοιου είδους επιπλέον επιβάρυνση σε όσους προσέλθουν στη ρύθμιση.