24/2/11

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΒΕΘ: Μονοσήμαντη εισπρακτική τακτική της κυβέρνησης τα αυξημένα διόδια  
Για μονοσήμαντη εισπρακτική τακτική της κυβέρνησης αναφορικά με το υψηλό αντίτιμο που καλούνται να καταβάλουν  στα διόδια οι επιχειρηματίες, κάνει λόγο το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) σε επιστολή του προς τον υφυπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Γιάννη Μαγκριώτη.    
«Ο επιχειρηματικός κόσμος κινείται σε τεντωμένο σχοινί προσπαθώντας να επιβιώσει από την λαίλαπα που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση.  Την ίδια ώρα το αυξημένο αντίτιμο των διοδίων επιβαρύνει, σημαντικά, το κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων των επιχειρήσεων» αναφέρεται στην επιστολή.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος «καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων από συναδέλφους, οι οποίοι μεταφέρουν εμπορεύματα με μεγαλύτερη συχνότητα και καλούνται να καταβάλουν αρκετές δεκάδες ευρώ στα διόδια προκειμένου να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους στο τελικό τους προορισμό. Είναι βέβαιο ότι το ύψος των διοδίων είναι απαγορευτικό τόσο για τη μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση όσο και για το μέσο ελληνικό νοικοκυριό. Δυστυχώς το επιχειρήματα που προβάλει το υπουργείο Μεταφορών, περί εφαρμογής «συμβατικών υποχρεώσεων» φανερώνουν τη μονοσήμαντη εισπρακτική τακτική της κυβέρνησης».
Το ΒΕΘ καλεί το υπουργείο να βρει, άμεσα, μία χρυσή τομή αναφορικά με το κόστος των διοδίων που σε αρκετές περιπτώσεις, όπως υπογραμμίζει «είναι δυσβάσταχτο». Προτείνει μάλιστα σε μία κίνηση καλής διάθεσης η πολιτεία, να μειώσει το αντίτιμο, σε επιχειρήσεις που περνούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τα διόδια.

Δάνεια 120 εκατ. ευρώ σε ΜμΕ
Δάνεια έως 100.000 ευρώ σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, νεοϊδρυθείσες ή σε λειτουργία έως και 3 έτη, με επιτόκιο που ξεκινά λίγο κάτω από το 3% θα χορηγούν οι τράπεζες Εθνική και Alpha Bank, στο πλαίσιο του προγράμματος Jeremie. Πρόκειται για την πρώτη φάση, ύψους 120 εκατ. ευρώ, καθώς ακολουθούν και άλλες χρηματοδοτικές δράσεις Jeremie, συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων αναμένεται να διατεθούν στην αγορά εντός του 2011.

Στο 25% η αδήλωτη εργασία, σε έξαρση και άλλες μορφές εργασιακής εκμετάλλευσης

Ένας στους τέσσερις εργαζόμενους δουλεύει στην Ελλάδα ανασφάλιστος, σύμφωνα με το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), γεγονός που εκτός από τις τραγικές κοινωνικές συνέπειες που έχει, διευρύνει και την μαύρη τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απώλεια λόγω του φαινόμενου κρατικών εσόδων που φτάνουν τα 85 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με άλλη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ, γεγονός που την κατατάσσει δεύτερη μεταξύ των μελών των 27 χωρών της ΕΕ. Από τους ελέγχους που έκαναν μεικτά κλιμάκια ΣΕΠΕ- ΕΥΠΕΑ (Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ) το 2010, διαπιστώθηκε ότι το 31,54% των αλλοδαπών εργαζομένων με άδεια παραμονής και το 22,58% των ημεδαπών εργαζομένων ήταν ανασφάλιστοι.


Έλεγχοι  του ΥΠΟΙΚ για τις περαιωθείσες υποθέσεις
Ελέγχους σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν περαιώσει τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις της δεκαετίας 2000- 2009, με την πρόσφατη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών (με το ν. 3888/2010), αλλά για μία ή περισσότερες από τις περαιωθείσες χρήσεις δεν είχαν υποβάλει ή υπέβαλαν ανακριβείς περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ ή άλλων παρακρατούμενων φόρων θα πραγματοποιήσουν οι ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα.

 

Μειωμένα κατά 9% τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο

Μείωση 9% εμφάνισαν τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο σε σχέση με τον περυσινό μήνα, την οποία το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει σε μη επανάληψη εσόδων από την περυσινή παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας και στα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις. Ο προϋπολογισμός παρουσιάζει τον Ιανουάριο πλεόνασμα 165 εκατ. ευρώ σε δημοσιονομική βάση, έναντι πλεονάσματος 578 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2010.