16/3/11

ΕΡΓΑΣΙΑ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ηλεκτρονικός «Τειρεσίας» για τα χρέη προς το Δημόσιο
Ηλεκτρονικό φακέλωµα προωθεί το υπουργείο Οικονοµικών για όλους όσοι έχουν οφειλές στο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταµεία, τους δήµους και κάθε άλλο φορέα του Δημοσίου, καθώς επίσης και για κάθε συναλλαγή που πραγματοποιούν οι πολίτες µε επιχειρήσεις ή δηµόσιους φορείς. Ο ηλεκτρονικός «Τειρεσίας» του Δημοσίου θα αφορά τα 700.000 και πλέον φυσικά και νοµικά πρόσωπα µε ληξιπρόθεσμες οφειλές (32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων εκτιμάται ότι τα 8-10 δισ. ευρώ είναι εισπράξιµα), αλλά και τις 98.854 επιχειρήσεις και αυτασφάλιστους που εκτιµάται ότι είναι µη ενήµεροι. Με τις νέες υπηρεσίες επιχειρείται να γίνεται καλύτερος συντονισµός της είσπραξης των οφειλών και της εφαρμογής των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης όταν δεν ανταποκρίνονται οι υπόχρεοι.


Έρχονται οι πρώτες αποκρατικοποιήσεις
Η ΔΕΠΑ, τα κρατικά λαχεία και η επέκταση της σύμβασης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών είναι οι πρώτοι στόχοι της κυβέρνησης στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, δήλωσε, χθες, στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Σε ότι αφορά το συνολικό σχέδιο, έως το τέλος του μήνα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει λεπτομερές σχέδιο δράσεων στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και της εκμετάλλευσης της δημόσιας περιουσίας, για το 2011, το 2012 και το 2013 και θα εγκριθεί από τη διυπουργική επιτροπή και το υπουργικό Συμβούλιο, όπως επίσης γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών.

 

 

Σε 4,52 δισ. ευρώ έφτασαν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου το 2010

Οι υποχρεώσεις προς τρίτους (σε ΟΤΑ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και νομικά πρόσωπα) έφτασαν τα 4,52 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα προσωρινά ταμειακά στοιχεία για το περασμένο έτος που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε σε 23,1 δισ. ευρώ ανήλθε την ίδια περίοδο. Τα συνολικά έσοδα του κράτους το περασμένο έτος ανήλθαν σε 54,259 δισ. ευρώ ενώ οι συνολικές δαπάνες σε 77,587 δισ. ευρώ (από τις οποίες τα 13,223 δισ. ευρώ αφορούσαν τόκους).

 

 

Εκτίναξη των ακάλυπτων επιταγών το Φεβρουάριο

Σε 182 εκατ. ευρώ ανήλθαν τον Φεβρουάριο του 2011 οι ακάλυπτες επιταγές, παρουσιάζοντας αύξηση 5,64% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 365% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ.