18/2/11

ΕΦΟΡΙΑ - ΕΡΓΑΣΙΑ - ΧΡΗΜΑ

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

BEΘ: Ακραίο μέτρο η επιβολή φυλάκισης για ληξιπρόθεσμα χρέη και μη καταβολή ΦΠΑ
Ακραίο και υπερβολικά σκληρό μέτρο χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) Παναγιώτης Παπαδόπουλος την επιβολή φυλάκισης για ληξιπρόθεσμα χρέη και μη καταβολή ΦΠΑ, σε μία μάλιστα περίοδο κρίσης και βαθιάς οικονομικής ύφεσης.  «Η πολιτεία, κινείται με δύο μέτρα και δύο σταθμά, επί σειρά ετών οφείλει ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και σήμερα έρχεται και χαρακτηρίζει κακουργήματα τη µη απόδοση ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ και τη φοροδιαφυγή εισοδήματος άνω των 150.000» σχολιάζει ο κ. Παπαδόπουλος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να χτιστούν νέες φυλακές για επιχειρηματίες που λόγω αρνητικής συγκυρίας δεν ήταν συνεπείς». «Σαφώς και δεν είμαστε υπέρ της ασυδοσίας στην αγορά, σαφώς και δεν πρέπει να πληρώνουν πάντα οι συνεπείς φορολογούμενοι. Ωστόσο η ποινικοποίηση της δυσκολίας κάποιων επιχειρηματιών να είναι τακτικοί στις υποχρεώσεις τους δεν θα λύσει τη γάγγραινα της φοροδιαφυγής» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ. «Δυστυχώς, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε, χθες από το υπουργικό συμβούλιο, αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση της λανθασμένης φορολογικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Μιας πολιτικής, η οποία υπηρετεί εισπρακτικούς και όχι αναπτυξιακούς στόχους. Μιας πολιτικής που δεν καταφέρνει να δώσει ώθηση και προοπτική στην ελληνική οικονομία αλλά αντιθέτως δυσχεραίνει τη θέση των επιχειρηματιών, πολλοί εκ των οποίων κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας» σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος  υπογραμμίζοντας ότι πάγια θέση του ΒΕΘ είναι η δημιουργία ενός φορολογικού συστήματος, που θα είναι σταθερό και ανταγωνιστικό, ώστε να προσελκύει επενδύσεις και να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα, επιμερίζοντας τα βάρη και πατάσσοντας τη φοροδιαφυγή.

Σε δόσεις η καταβολή του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις
Σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο, παρέχεται στις επιχειρήσεις η δυνατότητα εξόφλησης του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις, η εξόφληση του ΦΠΑ που καταλογίζεται ύστερα από προληπτικό έλεγχο σε έξι μηνιαίες δόσεις, ο συμψηφισμός οφειλών πρ0ος το Δημόσιο με βέβαιες χρηματικές απαιτήσεις κατά του Δημοσίου, η μείωση της φορολογίας του συνόλου των κερδών των ΑΕ και των ΕΠΕ στο 20% και παρακράτηση φόρου με 25% για τα διανεμόμενα κέρδη.

Σε 1,7 εκατομμύρια ανέρχονται οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν ηλεκτρονικά το Ε1

Ξεκίνησε η εκτύπωση και η αποστολή των εντύπων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011 από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, εφέτος θα εκτυπωθούν και θα αποσταλούν μόνο 3,9 εκατομμύρια δηλώσεις (αντί για 5,6 εκατομμύρια δηλώσεις που στάλθηκαν πέρσι), καθώς μεγάλος αριθμός φορολογουμένων θα υποβάλει τις δηλώσεις ηλεκτρονικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ν. 3842/2010 η ηλεκτρονική υποβολή είναι υποχρεωτική για όλους όσους ασκούν επάγγελμα ή επιχείρηση, καθώς και για όσους υποβάλλουν την δήλωσή τους μέσω εξουσιοδοτημένου λογιστή.  Επιπλέον, εκτιμάται ότι η πλειοψηφία όσων υπέβαλαν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους το 2010, θα συνεχίσουν την ηλεκτρονική υποβολή. Συνολικά, εκτιμάται ότι 1,7 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα υποβάλουν το 2011 τη δήλωσή τους ηλεκτρονικά.