20/1/10

www.unicef.gr

Το δράμα συνεχίζεται
Ισχυρός μετασεισμός στην Αϊτή προκαλεί πανικό στους πολύπαθους κατοίκους

ΑΠΕ
Οι ελπίδες για επιζώντες λιγοστεύουν όσο περνούν οι ώρες
Πορτ -ο- Πρενς
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Ισχυρός μετασεισμός 6,1 Ρίχτερ σημειώθηκε την Τετάρτη στην Αϊτή, στέλνοντας δεκάδες τρομοκρατημένους κατοίκους στους δρόμους, μία εβδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες άτομα.

Σύμφωνα με την Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ ο σεισμός σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τη 13:00 την Τετάρτη, και το επίκεντρό του βρισκόταν 42 χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά του Τζακμέλ.

Το εστιακό βάθος ήταν 22 χιλιόμετρα.

Από το σεισμό δονήθηκαν κτίρια στην πρωτεύουσα και πανικόβλητοι οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους.

Την ίδια ώρα επιταχύνονται οι επιχειρήσεις ενίσχυσης σε ολόκληρη την Αϊτή. Η διανομή τροφίμων και νερού σε συγκεκριμένα σημεία της πρωτεύουσας με ελικόπτερα έχουν ήδη ξεκινήσει, μετά τη συμφόρηση που επικράτησε στο αεροδρόμιο.

Αχτίδα ελπίδας φάνηκε κάτω από τα συντρίμμια, από όπου δύο γυναίκες, η μία από τις οποίες ηλικιωμένη ανασύρθηκαν ζωντανές μετά από επτά ημέρες.

Η δεύτερη γυναίκα, μια 25χρονη νεαρή ανασύρθηκε κάτω από τα συντρίμμια ενός σούπερ μάρκετ. Η γυναίκα ανέπνεε και μπορούσε να κάνει μερικές κινήσεις ενόσω βρισκόταν παγιδευμένη. Η επιχείρηση διήρκεσε εννέα ώρες.

Ωστόσο, ο αμερικανικός στρατός προβλέπει ότι οι ελπίδες για άλλους επιζώντες λιγοστεύουν όσο περνούν οι ώρες.

Η κυβέρνηση της Αϊτής κάνει λόγο μέχρι στιγμής για 75.000 νεκρούς, 250.000 τραυματίες και πάνω από ένα εκατομμύριο αστέγους.
Εδώ και μία εβδομάδα, τουλάχιστον 90 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια, ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.