25/11/10

Έρευνα ΒΕΘ

 Απολύσεις και περιορισμό εσόδων βλέπουν για το επόμενο διάστημα οι ΜμΕ
Δεν φαίνεται να βλέπουν, άμεσα, φως στο τούνελ της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, επτά στους δέκα μικρομεσαίους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, με την αισιοδοξία μάλιστα για το μέλλον των επιχειρήσεων τους βρίσκεται στο ναδίρ των τελευταίων ετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οκτώ στους δέκα (81,4%) δηλώνουν ότι είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον των επιχειρήσεων τους όταν ένα χρόνο πριν το ποσοστό διαμορφωνόταν σε 63% και το 2008 σε 58%. Η απαισιοδοξία τους κατά κύριο λόγο είναι απόρροια της μείωσης του τζίρου τους που μέσα σε ένα χρόνο διολίσθησε, κατά μέσο όρο 40%. Την ίδια ώρα στον αστερισμό των απολύσεων φαίνεται να ζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές καθώς τον τελευταίο χρόνο, όσες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι περιόρισαν το προσωπικό τους, προχώρησαν, κατά μέσο όρο, σε απολύσεις τριών ατόμων. Το 67,3% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα διατηρήσει το προσωπικό του, έτοιμο να προχωρήσει σε απολύσεις το επόμενο διάστημα είναι το 28% των συμμετεχόντων επιχειρηματιών ενώ το ποσοστό εκείνων που προσανατολίζονται σε προσλήψεις,  4,7% Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα με θέμα «Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης-Οι προοπτικές για τις ΜμΕ της Θεσσαλονίκης» που εκπόνησε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview. Αποκαρδιωτικά χαρακτήρισε τα στοιχεία της έρευνας ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Σωτήρης Μαγόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Μοναδική διέξοδος για την ελληνική οικονομία είναι η επιχειρηματικότητα, για αυτό και θα πρέπει να στηριχτεί» σημείωσε ο κ. Μαγόπουλος υπογραμμίζοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να ανοίξουν τις στρόφιγγες της δανειοδότης καθώς οι μικρές επιχειρήσεις ασφυκτιούν.
     
Σε βαθιά ύφεση η μεταποίηση
Με ταχύτερο ρυθμό, απ' ότι στο σύνολο της οικονομίας, αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων του μεταποιητικού, βιομηχανικού τομέα. Συγκεκριμένα, από τα μέσα του 2009 ως τα μέσα του 2010 οι άνεργοι του τομέα αυξήθηκαν κατά 43,8%, ενώ οι άνεργοι γενικώς αυξήθηκαν κατά 34,2%. Ακόμα χειρότερα, από τα μέσα του 2008 ως τα μέσα του 2010 οι άνεργοι του τομέα σχεδόν διπλασιάστηκαν, καθώς αυξήθηκαν κατά 98,8%. Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι η ελληνική μεταποιητική βιομηχανία πλήττεται από την κρίση περισσότερο απ' ότι συνολικά η ελληνική οικονομία.  Οι άνεργοι-απολυμένοι από μεταποιητικές επιχειρήσεις που αδυνατούν να βρουν νέα απασχόληση, έστω λίγων ωρών ημερησίως, στα μέσα του τρέχοντος έτους ανήλθαν σε 67.927 άτομα, αυξημένοι μέσα σε έναν χρόνο κατά 20.688 άτομα, αφού ο αντίστοιχος αριθμός το δεύτερο τρίμηνο του 2009 ήταν 47.239. Σε σχέση μάλιστα με το ίδιο τρίμηνο του 2008 αυξήθηκαν κατά 33.763 άτομα.

ΣΔΟΕ: Υπερδιπλασιασμός προστίμων στο δεκάμηνο
Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί εναγωνίως να αντιμετωπίσει το «βραχνά» της υστέρησης των εσόδων, θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΣΔΟΕ. Τα συγκριτικά οικονομικά στοιχεία των ελέγχων που πραγματοποίησε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κατά το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτώβριου 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2009 εμφανίζουν σημαντική βελτίωση, με το συνολικό εκτιμώμενο ύψος προστίμων και ΦΠΑ να υπερδιπλασιάζονται, παρουσιάζοντας αύξηση περίπου 136%.