ΒΕΘ: Όχι στην αναβολή των επιμελητηριακών εκλογών
Την αντίθεση του, στο ενδεχόμενο αναβολής των επιμελητηριακών εκλογών που αρχικά είχαν προγραμματιστεί για την άνοιξη, δηλώνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) με επιστολή του προς τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. «Δυστυχώς, η μετάθεση των εκλογών, οκτώ μήνες μετά την προβλεπόμενη ημερομηνία, προκαλεί δυσλειτουργία στα Επιμελητήρια, που αποτελούν σύμβουλο της πολιτείας αλλά και τον συνδετικό κρίκο με τον επιχειρηματικό κόσμο που αυτή την περίοδο, λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, πλήττεται έντονα» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) Παναγιώτης Παπαδόπουλος. «Η αναβολή των εκλογών, για την οποία το ΒΕΘ δηλώνει κάθετα αντίθετο, απαξιώνει το ρόλο του Επιμελητηρίου. Είναι προφανές ότι μία μικρή μερίδα προέδρων Επιμελητηρίων επιζητούν την αναβολή των εκλογών στην προσπάθεια τους να εξυπηρετήσουν προσωπικές σκοπιμότητες και όχι για να προάγουν ένα θεσμό δεκαετιών» αναφέρεται στην επιστολή.
«Σας καλούμε λοιπόν, προκειμένου να θωρακίσετε το θεσμό των Επιμελητηρίων, να υλοποιήσετε την υπογεγραμμένη υπουργική απόφαση για τη διενέργεια αρχαιρεσιών στα Επιμελητήρια όλης της χώρας, τον Απρίλιο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα Επιμελητήρια βρίσκονται ήδη σε ετοιμότητα καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη σύσταση των προβλεπόμενων εκλογικών επιτροπών. Παραμένουμε πάντα στη διάθεσή σας και ευελπιστούμε στην αποδοχή του αιτήματός μας, το οποίο αποτελεί αίτημα της πλειονότητας των Επιμελητηρίων, που επιθυμούν να παραμείνουν αρωγοί της πολιτείας και όχι απλοί παρατηρητές των εξελίξεων» καταλήγει η επιστολή.
Μείωση ακάλυπτων επιταγών σε Μακεδονία-Θράκη
Σημαντική μείωση σημειώθηκε στα «φέσια», που καταγράφηκαν στη Βόρεια Ελλάδα κατά το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2010, γεγονός που αντανακλά το «μούδιασμα» της βορειοελλαδικής αγοράς και τη δυσπιστία πολλών επιχειρηματιών απέναντι στη λήψη επιταγών και συναλλαγματικών. Συγκεκριμένα, η αξία των ακάλυπτων επιταγών στη Μακεδονία και τη Θράκη δεν ξεπέρασε στο εν λόγω διάστημα τα 327,2 εκατ. ευρώ, έναντι 575,38 εκατ. στην αντίστοιχη περίοδο του 2009, ενώ και οι απλήρωτες συναλλαγματικές υποχώρησαν σημαντικά, στα 33,15 εκατ., από 41,86 εκατ. το 2009.
Κακούργημα η φοροδιαφυγή πάνω από 75.000 ευρώ
Σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι βασικές κατευθύνσεις του οποίου παρουσιάζονται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Οικονομικών, η φοροδιαφυγή για ποσά άνω των 75.000 ευρώ θα θεωρείται κακούργημα. Επίσης, μετατρέπεται σε διαρκές αδίκημα η μη απόδοση του ΦΠΑ, ώστε να μπορεί να κινηθεί οποτεδήποτε η διαδικασία του αυτοφώρου, ενώ τοποθετείται μόνιμος οικονομικός εισαγγελέας και δημιουργούνται φορολογικά δικαστήρια για να εκδικάζονται ταχύτερα οι υποθέσεις φοροδιαφυγής. Ταυτόχρονα, θεσπίζεται μηχανισμός φορολογικής διαιτησίας, που θα επιλύει φορολογικές διαφορές άνω των 150.000 ευρώ.