31/1/11

ΕΡΓΑΣΙΑ

Σενάρια για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ έως και για 30 έτη
Την επέκταση σε 30 έτη του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνουν η Ελλάδα και η Ιρλανδία από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ πρότειναν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Το θέμα θα εξετασθεί στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την Παρασκευή μαζί με το ενδεχόμενο επαναγοράς ελληνικού χρέους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. O χρηματοδοτικός μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας προέβλεπε αρχικώς τριετή περίοδο χάριτος για κάθε δόση του δανείου και διετή περίοδο αποπληρωμής, ήτοι εξόφληση του συνόλου των 110 δισ. ευρώ έως το 2018. Στο Eurogroup του Νοεμβρίου αποφασίσθηκε η χορήγηση τετραετούς περιόδου χάριτος για κάθε δόση του δανείου και επταετούς περιόδου αποπληρωμής, ήτοι εξόφληση των 110 δισ. ευρώ έως το 2024. Εάν τελικώς υιοθετηθεί η πρόταση Βέμπερ η αποπληρωμή των 110 δισ. ευρώ θα ολοκληρωθεί το 2043.

 

«Χτίζοντας το Μέλλον», το νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ

Ένα ακόμα πρόγραμμα ενεργειακής θωράκισης των κτιρίων θα εγκαινιάσει από τον ερχόμενο Απρίλιο το υπουργείο Περιβάλλοντος. Μετά το «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», που ξεκινά αύριο, έρχεται το «Χτίζοντας το μέλλον»  με εκπτώσεις 25%-30% στις τιμές υλικών και εργασιών. Την αναγγελία έκανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ.Μανιάτης από το βήμα του συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων. Το πρόγραμμα «Χτίζοντας το Μέλλον» στηρίζεται σε εθελοντικές συμφωνίες μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της οικοδομής και των κοινωνικών εταίρων προκειμένου να επιτευχθούν εκπτώσεις σε εργασίες και υλικά. Το κράτος θα εγγυάται με ελέγχους την τήρηση των συμφωνηθέντων ενώ θα εξασφαλίζει και τη δημοσιότητα του προγράμματος. Όπως τόνισε ο κ. Μανιάτης, με την εφαρμογή του νέου προγράμματος εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης ύψους 9 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία ενώ με το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» αναμένονται επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ και 15.000 νέες θέσεις εργασίας στο χώρο της οικοδομής.

 

Άρση κάθε εμποδίου για υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων ζητά η τρόικα

Την άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια στην υπογραφή των επιχειρησιακών ειδικών συμβάσεων και ότι πρέπει να διευκολύνεται η επιλογή των ατομικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου εξέφρασαν οι ελεγκτές της τρόικας σε συνάντησή τους με τα στελέχη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), η οποία διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες.
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξέφρασαν και την αντίθεσή τους με το δικαίωμα της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων. Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του σχετικού πολυνομοσχεδίου υψηλόβαθμο στέλεχος της τρόικας είχε αμφισβητήσει  τη λύση που επέλεξε η κυβέρνηση για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, δυσανασχετώντας και για την δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων σε εργασιακούς χώρους που δεν εκπροσωπούνται στη συλλογική διαπραγμάτευση.