10/2/11

ΕΡΓΑΣΙΑ


Προθεσμίες και τρόποι καταβολής των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9
Στις ίδιες καταληκτικές ημερομηνίες με αυτές των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος θα υποβάλλονται οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) για το 2011. Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι τα φυσικά πρόσωπα που καταθέτουν ηλεκτρονικά τη δήλωση μπορούν να το πράξουν μέχρι την 30ή Ιουνίου 2011. Για τα νομικά πρόσωπα οι δηλώσεις κατατίθενται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέχρι τις 30 Ιουνίου 2011.

Ξεκινάει η απόσυρση οχημάτων
Στα τέλη του μήνα θα ξεκινήσει το μέτρο της απόσυρσης. Μετά από διαβούλευση που είχε  η κυβέρνηση με τον κλάδο των αυτοκινήτων, η κοινή υπουργική απόφαση είναι έτοιμη και ήδη προωθείται προς υπογραφή στους τρεις υπουργούς, που εμπλέκονται. Η κυβέρνηση δέχτηκε το αίτημα του κλάδου να μπορεί το οικονομικό όφελος που προκύπτει με τη μείωση του τέλους ταξινόμησης από αποσυρόμενο όχημα, να μεταβιβάζεται σε κάποιον άλλον χωρίς,  να υπάρχει η προϋπόθεση συγγένειας. Στην απόσυρση δε θα περιλαμβάνονται τα επαγγελματικά οχήματα. Το μέτρο θα αφορά μόνο τα αυτοκίνητα που θα εκτελωνίζονται από την ημέρα έναρξης του και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου που θα λήξει.

 

Θετικός ο Γιούνκερ στην επιμήκυνση των δανείων της Ελλάδας στα 30 χρόνια

Ανοιχτό άφησε, χθες, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το ενδεχόμενο επαναγοράς ελληνικού χρέους και 30ετούς επιμήκυνσης των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης των 110 δισ. ευρώ. Ερωτηθείς από το Reuters για το αν συμφωνεί με προτάσεις Ευρωπαίων και Γερμανών αξιωματούχων να επαναγορασθεί τμήμα του ελληνικού χρέους έτσι ώστε να περιοριστεί το κόστος εξυπηρέτησής του, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε: «Eίναι μια ιδέα, μία πρόταση, που αξίζει να εξεταστεί αλλά θα πρέπει να τη συζητήσω με τους συναδέλφους μου στο Eurogroup». Ο ίδιος είπε ότι δεν θα αντιτασσόταν σε μία πρόταση επιμήκυνσης της διάρκειας των δανείων διάσωσης της Ελλάδας στα 30 χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα την εξετάσει και η Γερμανία.

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 8,3% των εξαγωγών το 2010

Αύξηση 8,3% παρουσίασε η αξία των εξαγωγών – αποστολών κατά το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2010 - Δεκεμβρίου 2010 σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2009 - Δεκεμβρίου 2009 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων κατά το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2010 -Δεκεμβρίου 2010 παρουσίασε μείωση 20,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2009 - Δεκεμβρίου 2009. Η συνολική αξία των εισαγωγών αφίξεων κατά το μήνα Δεκέμβριο 2010 ανήλθε στο ποσό των 2,985 δισ. ευρώ έναντι 3,431 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2009, παρουσιάζοντας μείωση 13,0%.