23/5/11

Φοροκαταιγίδα σε ελεύθερους επαγγελματίες
Πακέτο σαρωτικών φορολογικών μέτρων προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος έως το 2015 και των πρόσθετων μέτρων ύψους 6 δισ. ευρώ για φέτος.  Η κυβέρνηση αναζητεί -τουλάχιστον- 23 δισ. ευρώ έως το 2015 και άλλα 6 δισ. για εφέτος ώστε να κλείσει τις «τρύπες» του προϋπολογισμού. Μεταξύ των νέων φορολογικών μέτρων που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι και η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για περίπου 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, μέτρο για το οποίο πιέζει ασφυκτικά η τρόικα. Εναλλακτικά, εξετάζεται το σενάριο μίας νέας έκτακτης εισφοράς ή η μείωση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ για όλους τους δικαιούχους (δηλαδή και για μισθωτούς-συνταξιούχους) κάτω από τα 10.000 ευρώ.
Εάν τελικά το υπουργείο Οικονομικών υιοθετήσει αυτό το μέτρο, τότε ο συντελεστής του φόρου για τα πρώτα 12.000 ευρώ του εισοδήματος θα είναι (το πιθανότερο) 10% ή 15% ή 18%.

Εντός στόχων οι επιστροφές φόρου λόγω αποδείξεων, δηλώνει το υπουργείο

Εντός των προβλεπόμενων στόχων είναι η ωφέλεια φόρου από τις αποδείξεις δηλώνει το υπουργείο Οικονομικών, αναφερόμενο στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μέτρο-«μπούμερανγκ».  Υπενθυμίζει ακόμα ότι θα γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ειδικά σε περιπτώσεις όπου το ποσό των αποδείξεων απέχει από το μέσο όρο για το αντίστοιχο εισόδημα, καθώς και σε περιπτώσεις με ποσό επιστροφής κάτω των 1500 ευρώ. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο υπογραμμίζει ότι ο στόχος από το μέτρο των αποδείξεων επιτυγχάνεται, καθώς οι πολίτες ζητούν τις αποδείξεις που τους αναλογούν.

Ελεύθερη η πρόσβαση σε 136 επαγγέλματα
Την αυτόματη άρση των περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση 136 επαγγελμάτων, που θα ισχύσει από τις 2 Ιουλίου, βάσει του νόμου 3919/2011, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Οι περιορισμοί που αίρονται, αφορούν τον αριθμό προσώπων που έχουν πρόσβαση στο επάγγελμα, εξαρτούν την χορήγηση άδειας από εκτίμηση ύπαρξης πραγματικής ανάγκης, θέτουν γεωγραφικά όρια στο δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος, ορίζουν ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των ασκούντων το επάγγελμα, απαγορεύουν τη δημιουργία περισσότερων εγκαταστάσεων από το ίδιο πρόσωπο, επιβάλλουν ή απαγορεύουν την διάθεση αγαθών από ορισμένου είδους επαγγελματική εγκατάσταση, επιβάλλουν ή απαγορεύουν την άσκηση επαγγέλματος υπό ορισμένη εταιρική μορφή, περιορίζουν την συμμετοχή στο εταιρικό κεφάλαιο με κριτήριο την επαγγελματική ιδιότητα των συμμετεχόντων, επιβάλλουν υποχρεωτικές κατώτατες τιμές, υποχρεώνουν τον ασκούντα το επάγγελμα να προσφέρει μαζί με τη δική του υπηρεσία και άλλες συγκεκριμένες υπηρεσίες.