10/5/11

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Τρίτη 10 Μαΐου 2011



Αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων στις χορηγήσεις δανείων τον Μάρτιο

Σχεδόν αμετάβλητα παρέμειναν, τον Μάρτιο, τα μέσα επιτόκια των νέων καταθέσεων, με εξαίρεση το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μιας ημέρας από επιχειρήσεις που σημείωσε άνοδο, ενώ αύξηση παρουσίασαν τα μέσα επιτόκια των νέων δανείων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Tο μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρουσίασε άνοδο κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,70%.
Παρόμοια εικόνα παρουσίασε και το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια, καθώς και αυτό των αντίστοιχων επαγγελματικών δανείων, τα οποία αυξήθηκαν κατά 15 και 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκαν στο 7,05% και 9,78% αντίστοιχα.

Αύξηση 23,6% στις ελληνικές εξαγωγές τον Μάρτιο

Συνεχίστηκε και τον Μάρτιο η άνοδος των εξαγωγών, ενώ, παράλληλα, συρρικνώθηκαν περαιτέρω οι εισαγωγές, λόγω και του περιορισμού της καταναλωτικής ζήτησης στη χώρα. Από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), προκύπτει ότι η συνολική αξία των εξαγωγών-αποστολών τον Μάρτιο ανήλθε στο ποσό των 1,756 δισ. ευρώ, έναντι 1,42 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του 2010, παρουσιάζοντας αύξηση 23,6%. Η συνολική αξία των εισαγωγών-αφίξεων υποχώρησε στο ποσό των 3,34 δισ. ευρώ, έναντι 5,35 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του 2010.



Συνολικά 280 επιχειρήσεις ιδρύθηκαν μέσω της «Υπηρεσίας Μίας Στάσης»

Τις 280 έφτασαν συνολικά οι επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν μέσω της Υπηρεσίας Μίας Στάσης μεταξύ 4 Απριλίου και 3 Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για τον απολογισμό του πρώτου μήνα λειτουργίας της. Παράλληλα, το ίδιο διάστημα εγγράφηκαν 2.279 επιχειρήσεις (στην πλειονότητά τους , 1.806 ατομικές) στο Γενικό Μητρώο Επιχειρήσεων (ΓΕΜΗ). Οι περισσότερες εταιρείες που ιδρύθηκαν μέσω της Υπηρεσίας Μίας Στάσης είναι ΟΕ (150), και ακολουθούν οι ΕΕ (95), οι ΕΠΕ (18) και οι ΑΕ (17).