30/3/11

ΕΡΓΑΣΙΑ - ΚΑΙ ΧΑΡΑ

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ φέρνει η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 στο 10%
Νέα μέτρα τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ (και συνολικά 3 δισ. ευρώ) μέσα στο 2011 φέρνει η αναμενόμενη αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 από τη Eurostat, από το 9,4% του ΑΕΠ στην περιοχή του 10% του ΑΕΠ. Στα νέα μέτρα, ύψους τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ, πρέπει να προστεθούν και τα ήδη σχεδιαζόμενα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ που κρίθηκαν αναγκαία για την αντιμετώπιση της υστέρησης των εσόδων το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, η οποία συνεχίστηκε και το πρώτο εικοσαήμερο του Μαρτίου. Η αναθεώρηση του ελλείμματος στην περιοχή του 10% του ΑΕΠ (με πιθανότερο νούμερο το 10,2%) από την Eurostat θα ανακοινωθεί επισήμως τον Απρίλιο και οφείλεται, πρώτον, στις μεγαλύτερες των αναμενόμενων υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης, και, δεύτερον, στο έλλειμμα των 500 εκατ. ευρώ που παρουσιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο πακέτο μέτρων «άμεσης εφαρμογής» το οποίο κρίνεται αναγκαίο ώστε να αποφευχθεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός το τρέχον έτος, θα πρέπει να προστεθεί και το συνολικό πακέτο μέτρων, ύψους 22 δισ. ευρώ, του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου, το οποίο θα τεθεί στο «μικροσκόπιο» της τρόικας (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) την προσεχή Δευτέρα.

Νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας κατά δύο βαθμίδες προχώρησε χθες η S&P, προειδοποιώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση ότι, αν δε λάβει άμεσα πρόσθετα μέτρα ώστε να διορθώσει την υστέρηση στα έσοδα και να ελέγξει τις δαπάνες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα προχωρήσει και σε νέα υποβάθμιση. Η S&P εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές έως το 2013 και θα υποχρεωθεί να προσφύγει στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, με το χρέος της να έχει ξεπεράσει το 160% του ΑΕΠ.

 

Καθιέρωση της «εγγυημένης επιταγής» προτείνει η ΤτΕ ως απάντηση στις ακάλυπτες

Την πρότασή της για καθιέρωση της «εγγυημένης επιταγής» ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα των ακάλυπτων επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, έπειτα από σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή. Η πρόταση, μεταξύ άλλων, προβλέπει τα μπλοκ των επιταγών που εκδίδουν οι τράπεζες να έχουν συγκεκριμένο αριθμό φύλλων με σταθερό (προσημειωμένο) αναγραφόμενο ποσό και εγγύηση για την πληρωμή των ποσών από την τράπεζα.

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 11,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών το 2010
Μείωση της τάξης του 11,1% σημείωσε ο ο αριθμός των οικοδομικών αδειών κατά το 2010 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τον Δεκέμβριο, ωστόσο, ο αριθμός των οικοδομικών αδειών αυξήθηκε 2,7% συγκριτικά με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.