31/3/11

ΕΓΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ


Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Εκδήλωση του ΒΕΘ για το πρόγραμμα ‘Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων’
Στα 28 με 30 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ‘κλειδώσει’ η δημόσια δαπάνη για το πρόγραμμα ‘Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων’ που ξεκίνησε να τρέχει από τις 10 Μαρτίου και χθες παρουσιάστηκε σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) σε συνεργασία με το   ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ. Ενδεικτικό της κινητικότητας που καταγράφεται για το εν λόγω πρόγραμμα είναι ότι όπως προκύπτει από δεδομένα του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής των προτάσεων φαίνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει η συγγραφή 200 σχεδίων πανελλαδικά, εκ των οποίων τα 40 προέρχονται από την Κεντρική Μακεδονία.  «Η εξωστρέφεια και οι εξαγωγές αποτελούν βασικές διεξόδους στο σύγχρονο οικονομικό γίγνεσθαι» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Αλέξανδρος Φούρλας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας αναπροσάρμοσε πριν από λίγες ημέρες το ποσό της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος από τα 30 εκατ. ευρώ στα 100 εκατ. ευρώ. Στο πρόγραμμα, που στοχεύει στη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για την ενίσχυση της εξωστρεφούς  επιχειρηματικότητας, σαν βασικής επιλογής για την αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης της χώρας,  εντάσσονται  έργα προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 30.000 έως 250.000 ευρώ.   Σημειώνεται ότι οι προτάσεις μπορούν να υποβάλλονται, ηλεκτρονικά, μέχρι τις 25 Μαΐου. Ερωτηθείς ο κ. Φούρλας για το πρόγραμμα ‘Μεταποίηση στις νέες συνθήκες’ τόνισε ότι η αξιολόγηση των προτάσεων, εξαιτίας προβλημάτων τεχνικής φύσης, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου και όχι τον Απρίλιο όπως προβλεπόταν.  «Δεν είναι μόνο η πολιτεία και τα συναρμόδια υπουργεία που θα πρέπει να αγκαλιάσουν τις επιχειρήσεις, προκειμένου να κάνουν την μετάβασή τους εκτός των ελληνικών συνόρων, είναι και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες που θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η εξωστρέφεια αποτελεί μονόδρομο για την ανάπτυξη» τόνισε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος προτείνοντας μάλιστα τη δημιουργία clusters με άλλα επιμελητήρια, μέσω  του προγράμματος ‘Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων’ προκειμένου να επιδοτούνται για τη συμμετοχή τους σε επιχειρηματικές αποστολές και εκθέσεις. 

Ξεκινά αύριο η υποβολή των ηλεκτρονικών δηλώσεων για ΟΕ και ΕΕ
Ξεκινά αύριο η λειτουργία του Taxisnet για να υποδεχθεί τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά πάνω από 1,7 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος «τρέχουν» από τις 11 Απριλίου για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες, ενώ οι προθεσμίες για ελεύθερους επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες εκπνέουν στις 18 Απριλίου. Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα υποβάλλουν τις δηλώσεις τους το Μάιο

 

KPMG: Μια στις δέκα επιχειρήσεις στην Ελλάδα θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών το 2011

Μια στις δέκα επιχειρήσεις στην χώρα μας θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών το 2011, ενώ 4 στις δέκα επιχειρήσεις περίπου προβλέπουν μηδενικές αυξήσεις σύμφωνα με την περιοδική έρευνα της KPMG αναφορικά με τις μισθολογικές αυξήσεις στην ελληνική αγορά. Η μέση αύξηση το 2010 για το σύνολο του δείγματος (συμπεριλαμβανομένων και των μηδενικών αυξήσεων), διαμορφώθηκε στο 1,9% ενώ η αντίστοιχη μέση πρόβλεψη για το 2011 ανέρχεται στο 1,4%.
Οι κλάδοι που φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο το 2011 είναι του αυτοκινήτου και του λιανεμπορίου αφού οι προβλέψεις για μηδενικές αυξήσεις για το 2011 φτάνουν στο 67% και στο 50% του δείγματος αντίστοιχα.