1/4/11

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Ενεργοποιείται η «Υπηρεσία Μιας Στάσης» για την ίδρυση επιχειρήσεων
Εξέπνευσε χθες το «τελεσίγραφο» που είχε απευθύνει η τρόικα στη κυβέρνηση για την ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) των επιχειρήσεων. Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοϊδης αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας να παρουσιάσει το ΓΕΜΗ, το οποίο σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει ως «Υπηρεσία Μιας Στάσης» στη διαδικασία ίδρυσης επιχειρήσεων. Μάλιστα, στη σχετική εκδήλωση αναμένεται να παρευρεθεί και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Η λειτουργία του ΓΕΜΗ θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την απλοποίηση της διαδικασίας σύστασης εταιρειών, αποτελεί υποχρέωση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι της τρόικας,  καταγράφεται ρητά στο Μνημόνιο και συνδέεται ευθέως με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αφού υπολογίζεται ότι θα συμβάλει στην μείωση του κόστους σύστασης των εταιρειών κατά 70%.

 

Απαγορεύονται από σήμερα τα μετρητά σε συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ

Αποκλειστικά με χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών ή τραπεζικών επιταγών θα πραγματοποιούνται από σήμερα οι συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων, καθώς από  σήμερα τίθεται σε ισχύ η σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Από την αρχή του επόμενου χρόνου, το όριο θα είναι τα 1.500 ευρώ.

 

Στα 20.380 ευρώ υποχώρησε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2009

Στα 20.830 ευρώ διαμορφώθηκε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα το 2009, υποχωρώντας κατά 1,2% σε σύγκριση με το 2008. Αυτό προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία για τους περιφερειακούς λογαριασμούς, που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Βάσει αυτών ως η πλουσιότερη περιφέρεια της χώρας, εμφανίζεται αυτή του Νοτίου Αιγαίου, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 25.290 ευρώ. Στον αντίποδα, φτωχότερη περιφέρεια ήταν η Ανατολική Μακεδονία- Θράκη (κατά κεφαλήν ΑΕΠ 14.495 ευρώ). Το μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ της χώρας δημιουργήθηκε, κυρίως, στις περιφέρειες Αττικής (συμμετοχή κατά 43,4%) και Κεντρικής Μακεδονίας (συμμετοχή κατά 15%).