5/4/11

ΕΡΓΑΣΙΑ

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Κατά 54,6% αυξήθηκαν στο τρίμηνο οι διαγραφές στο ΒΕΘ  

Εγκλωβισμένη στη στενωπό της ύφεσης βρίσκεται η βιοτεχνία της Θεσσαλονίκης με τις εγγραφές έναντι των διαγραφών, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όπως προκύπτουν από το μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) να είναι σχεδόν 1 προς 3.  Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους έναντι του αντίστοιχου περσινού οι διαγραφές ήταν αυξημένες κατά 54,6% ενώ αντίθετα οι εγγραφές ήταν μειωμένες κατά 7,5%.
Συγκεκριμένα οι εγγραφές το διάστημα 1 Ιανουαρίου- 31 Μαρτίου 2011 ανήλθαν σε 232 έναντι 251 το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Εξακόσιες δέκα τέσσερις επιχειρήσεις ‘αποχαιρέτησαν’ το πρώτο τρίμηνο του έτους το ΒΕΘ ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2010 οι διαγραφές ήταν 397. Ο κύριος λόγος για τις διαγραφές ήταν ότι κρίθηκαν ασύμφορες (359) ενώ σημαντικός ήταν ο αριθμός των επιχειρήσεων (107) που διαγράφηκαν καθώς οι ιδιοκτήτες τους συνταξιοδοτήθηκαν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο περσινό διάστημα 165 επιχειρήσεις από αυτές που διαγράφηκαν κρίθηκαν ασύμφορες, αριθμός μειωμένος κατά 54% έναντι της φετινής χρονιάς.
«Η συρρίκνωση της βιοτεχνίας κινείται με ταχύτατους ρυθμούς. Η απώλεια επιχειρηματικού δυναμικού συνδέεται με απώλεια θέσεων εργασίας και εσόδων τόσο για το δημόσιο όσο και για τα ασφαλιστικά ταμεία. Το κυριότερο, ωστόσο, είναι η αποδυνάμωση της παραγωγικής βάσης που δημιουργήθηκε μετά από σκληρή δουλειά δεκαετιών και δύσκολα θα αναπληρωθεί» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της βιοτεχνίας. «Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει αναλωθεί σε εξαγγελίες χωρίς αποτέλεσμα. Απαιτείται ένα άμεσο και βέβαιο σχέδιο ενίσχυσης της μικρομεσαίων επιχειρήσεων προτού βρεθούμε αντιμέτωποι με νέα λουκέτα» τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος.