Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011
Έρευνα ΒΕΘ: Επτά στους δέκα επιχειρηματίες λένε όχι στο Μνημόνιο
Όχι στο Μνημόνιο λένε επτά στους δέκα επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, ενώ πέντε στους δέκα απαντούν ότι στο οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία βέλτιστη λύση είναι το κούρεμα του χρέους. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) με θέμα «Δεκατρείς μήνες μετά την υπογραφή του Μνημονίου – Στο μεταίχμιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Οι επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις - μέλη του ΒΕΘ και τους καταναλωτές της Θεσσαλονίκης» που εκπόνησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview. Η έρευνα χωρίζεται σε δύο σκέλη αυτή των επιχειρηματιών (δείγμα 505 μελών του ΒΕΘ) και των καταναλωτών που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 300 ατόμων. Η οικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται ωθεί τρεις στους δέκα επιχειρηματίες (27,2%) να προσανατολίζονται, για το επόμενο διάστημα, να απολύσουν εργαζόμενους. Για μείωση τζίρου από την αρχή του έτους κάνει λόγο το 84% των επιχειρηματιών που συμμετείχε στην έρευνα. Κατά μέσο όρο η μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων το τελευταίο δωδεκάμηνο αγγίζει το 43%. Αίσθημα ανασφάλειας για το επόμενο διάστημα φαίνεται να διακατέχει τη μερίδα του λέοντος των επιχειρηματιών καθώς το 64,2% βλέπει μείωση τζίρου για το επόμενο εξάμηνο. Οι επιχειρηματίες, όπως προκύπτει από την έρευνα σκέφτονται πολύ πριν περάσουν την πόρτα κάποιου υποκαταστήματος τράπεζας, καθώς οκτώ στους δέκα τον τελευταίο χρόνο δεν απευθύνθηκαν σε κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα προκειμένου να δανειοδοτηθούν. Από τις επιχειρήσεις που απευθύνθηκαν σε κάποια τράπεζα το 58% έλαβε αρνητική απάντηση ενώ το 42% κατάφερε να δανειοδοτηθεί.
Ηλεκτρονικά καταστήματα μέσω ΒΕΘ
Τo Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) ανέλαβε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει «Ηλεκτρονικό Πολυκατάστημα» (Portal) που θα περιλαμβάνει τα Ηλεκτρονικά Καταστήματα (e-shops) των μελών του, που είναι απαραίτητα - ιδιαίτερα σήμερα στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε- για την αύξηση των πωλήσεων και την τόνωση της ρευστότητας, με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος για το κάθε μέλος. Όσοι επιθυμούν να δημιουργήσουν e-shop ή να συμμετέχουν στο Ηλεκτρονικό Πολυκατάστημα μπορούν να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του ΒΕΘ τηλ. 2310271708 και 2310 271854.
Στο κενό η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης κοινής αποδοχής
Σε ανασχηματισμό και ψήφο εμπιστοσύνης κατέφυγε τελικά ο Γιώργος Παπανδρέου ύστερα από το ναυάγιο των συζητήσεων με τον Αντώνη Σαμαρά για κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. Μετά την αποτυχία συναίνεσης, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά - με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών να κυριαρχεί. Πάντως, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα πάρει την 5η δόση.
Στα 12.000 ευρώ παραμένει το αφορολόγητο, κλιμακωτή εισφορά έως 3% στα εισοδήματα
Στις 12.000 ευρώ θα παραμείνει το αφορολόγητο όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά την ενημέρωση των βουλευτών στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Σε ό,τι αφορά τον «κεφαλικό φόρο» ή εισφορά αλληλεγγύης, θα είναι 1% για τα εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ, 2% για τα εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και 3% για τα εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ. Επίσης, αναστέλλεται η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Ακόμα, σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, μειώνεται το αφορολόγητο όριο του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας σε 200.000 ευρώ ανά άτομο από 400.000 σήμερα.
Σε 920 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα «φέσια» στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2011
Σε 920 εκατ. ευρώ ανήλθε στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2011 η αξία των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών. Σύμφωνα με στοιχεία του «Συστήματος Αθέτησης Υποχρεώσεων της Τειρεσίας ΑΕ», το Μάιο σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στο ρυθμό των ακάλυπτων επιταγών, αλλά και στον αριθμό των απλήρωτων συναλλαγματικών. Το Μάιο σφραγίστηκαν 15.205 ακάλυπτες επιταγές αξίας 164,9 εκατ. ευρώ, αλλά και 12.820 απλήρωτες συναλλαγματικές αξίας 19,1 εκατ. ευρώ.
S&P: Υποβάθμιση τεσσάρων ελληνικών τραπεζών
Στην υποβάθμιση τεσσάρων ελληνικών τραπεζών προχώρησε χθες η Standard & Poor's, μετά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τη Δευτέρα. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Εθνικής Τράπεζας, της Πειραιώς, της EFG Eurobank και της Alpha Bank σε «CCC» από «B».